Taal:

Voor goede communicatie is taal onmisbaar. Dit kan door gesproken, geschreven of gebarentaal. Zodra er moeite is met taal, kunnen er problemen ontstaan in de communicatie. Wij kunnen helpen door middel van onderzoek en behandeling om de communicatie te optimaliseren.

Wil je meer info over de verschillende soorten taalproblemen/stoornissen? Klik dan op onderstaande taalproblemen:

Spraak:

Bij spraakproblemen worden klanken verkeerd uitgesproken, vervangen of weggelaten. Hierdoor kan het zijn dat er sprake is van een verminderde verstaanbaarheid. Kinderen kunnen zich hierover frustreren.

Ook volwassen mensen kunnen spraakproblemen ervaren, voorbeelden hiervan zijn stotteren of een onderliggende (spier) ziekte.

Zodra het logopedietraject opgestart is, wordt er gekeken naar de oorzaak van het spraakprobleem en wordt er een passend behandelplan opgesteld door de behandelend logopedist. Wil je meer informatie over de verschillende soorten spraakproblemen? Klik dan op een van de onderstaande spraakproblemen.

Adem en stem

Om goed verstaanbaar te zijn is de kwaliteit van de stem erg belangrijk. Stemproblemen kunnen verschillend van aard zijn en zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen.

Wil je meer informatie over de verschillende soorten adem/ stemproblematieken? Klik dan op een van de onderstaande stemproblemen.

  • heesheid
  • zwakke stem
  • stemplooiverlamming
  • stamplooiknobbeltjes
  • verkeerde spreekademhaling
  • genderdysfonie.

Slikken:

We slikken overdag gemiddeld 2 keer per minuut. Meestal gaat slikken vanzelf en zijn we ons helemaal niet bewust van ons slikpatroon. Slikproblemen kunnen verschillend zijn van aard. Zo kan het zijn dat je zelf een verkeerd slikpatroon hebt aangeleerd, de tandarts/ orthodontist heeft een verkeerd slikpatroon ontdekt. Ook kan slikken moeite kosten doordat de spieren niet meer goed (samen)werken of zijn er eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen. Wil je meer informatie over de verschillende soorten slikproblemen? Klik dan op een van de onderstaande slikproblemen.

Heeft u hulp nodig bij spraak-, taal-, stem- of slikproblemen? Wij zijn er om u te helpen.